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Registros recuperados : 34 | |
14. | | PEREIRA, J. P.; MOREIRA, F. A.; LAGO, R. M.; MARRIEL, I. E.; SOUZA, F. A. de. Avaliação do potencial da borra de fosfato como fonte de fósforo para agricultura a partir da solubilização de p por bactérias acidófilas. In: CONGRESSO NACIONAL DE MEIO AMBIENTE, 14., 2017, Poços de Caldas. Anais. Muzambinho: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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19. | | MARTINS, A. P. B.; PEREIRA, J. P.; CORRÊA, P. A.; MELO, M. C. C. de; SOUZA, F. A. de. Inoculação de Microrganismos Eficientes (EM) e Fungos Micorrízicos Arbusculares (FMA) em alface: um trabalho de campo conduzido na horta comunitária (HC) Vapabuçu, município de Sete Lagoas- MG. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE AGROECOLOGIA, 6.; CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 10.; SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA DO DISTRITO FEDERAL E ENTORNO, 5., 2017, Brasília, DF. Agroecologia na transformação dos sistemas agroalimentares na América Latina: memórias, saberes e caminhos para o bem viver: anais. Brasília, DF: Associação Brasileira de Agroecologia, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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20. | | ROGGIA, S.; SOSA-GOMEZ, D. R.; KUSS-ROGGIA, R. C. R.; GOUVEA, L. M.; PEREIRA, J. P. V. Manejo racional. Cultivar Grandes Culturas, Pelotas, v. 14, n. 158, p. 8-10, jul. 2012. Caderno Técnico Soja. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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Registros recuperados : 34 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
05/01/2020 |
Data da última atualização: |
06/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
PEREIRA, J. P. F.; MAGESTE, A. C.; CAMPOS, N. DA S.; SOUSA, R. A. DE; FRANCISQUINI, J. A.; PERRONE, I. T.; CARVALHO, A. F. DE; NUNES, R. M.; MARTINS, M. F.; SILVA, P. H. DA F. DA. |
Afiliação: |
João Pablo Fortes PEREIRA; Ana Carolina MAGESTE; Náira da Silva CAMPOS; Rafael Arromba de SOUSA; Júlia d'Almeida FRANCISQUINI; Ítalo Tuler PERRONE; Antônio Fernandes de CARVALHO; Renato Moreira NUNES; MARTA FONSECA MARTINS, CNPGL; Paulo Henrique da Fonseca da SILVA. |
Título: |
Calcium partition in Minas Padrão cheese and its bioaccessibility during ripening time. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, v. 39, n. 4, p. 859-866, 2019. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/fst.12518 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Nutritionally, cheese and other dairy products have been highlighted especially as a calcium source. Access to minerals is dependent on variables related to diet, lifestyle, and also the health status. This study aimed to evaluate the bioaccessibility and calcium partition in Minas Padrão cheese over its ripening period for experimentally obtained samples. The cheese of the study has been manufactured using two different technologies (A and B). Also to evaluate the evolution of pH over cheese ripening and the influence of calcium partitions in its bioaccessibility along the cheese ripening period. The mean values found for total calcium content were (549 mg⋅100 g-1 – A and 644 mg⋅100 g-1 – B). For calcium in the aqueous phase on average 460 mg⋅100 g-1 – A and 404 mg⋅100 g-1 – B. These and other changes found are possibly due to physicochemical and biochemical changes, especially with respect to pH variations. Calcium bioaccessibility decreased in the beginning and then incresed in the end of the ripening period. The results obtained in this work hopefully may allow further studies and the development of products in which calcium bioaccessibility might be indicated on the product`s label accordingly to its ripening time. |
Thesaurus NAL: |
Calcium; Cheeses; Minerals. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208143/1/Artigo-Marta-Minas-Padrao.pdf
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Marc: |
LEADER 02078naa a2200277 a 4500 001 2118149 005 2024-02-06 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/fst.12518$2DOI 100 1 $aPEREIRA, J. P. F. 245 $aCalcium partition in Minas Padrão cheese and its bioaccessibility during ripening time.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aNutritionally, cheese and other dairy products have been highlighted especially as a calcium source. Access to minerals is dependent on variables related to diet, lifestyle, and also the health status. This study aimed to evaluate the bioaccessibility and calcium partition in Minas Padrão cheese over its ripening period for experimentally obtained samples. The cheese of the study has been manufactured using two different technologies (A and B). Also to evaluate the evolution of pH over cheese ripening and the influence of calcium partitions in its bioaccessibility along the cheese ripening period. The mean values found for total calcium content were (549 mg⋅100 g-1 – A and 644 mg⋅100 g-1 – B). For calcium in the aqueous phase on average 460 mg⋅100 g-1 – A and 404 mg⋅100 g-1 – B. These and other changes found are possibly due to physicochemical and biochemical changes, especially with respect to pH variations. Calcium bioaccessibility decreased in the beginning and then incresed in the end of the ripening period. The results obtained in this work hopefully may allow further studies and the development of products in which calcium bioaccessibility might be indicated on the product`s label accordingly to its ripening time. 650 $aCalcium 650 $aCheeses 650 $aMinerals 700 1 $aMAGESTE, A. C. 700 1 $aCAMPOS, N. DA S. 700 1 $aSOUSA, R. A. DE 700 1 $aFRANCISQUINI, J. A. 700 1 $aPERRONE, I. T. 700 1 $aCARVALHO, A. F. DE 700 1 $aNUNES, R. M. 700 1 $aMARTINS, M. F. 700 1 $aSILVA, P. H. DA F. DA 773 $tFood Science and Technology$gv. 39, n. 4, p. 859-866, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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